فناوری NFC

فناوری NFC چیست ؟

ن اف سی NFC مخفف عبارت Near Field Communication به معنی ارتباط از فاصله نزدیک هست، قبل از هر چیزی NFC یه استاندارده و تکنولوژی به حساب نمیاد ، منظور از تکنولوژی این است که چیزی نیست که تازه اختراع شده باشه یا مفهوم جدیدی از تکنولوژی یا الکترونیک باشه، ان اف سی یه استاندارده که از امواج رادیویی استفاده میکنه . NFC رو یه جورایی مثل بلوتوث در نظر بگیرید فقط فاصله در NFC نمی تونه بیشتر از چند سانتی متر باشه اما خب بلوتوث می تونه تا حدود ۱۵ متر رو هم جواب بده.

NFC برای ارتباط وایرلس بین دستگاه های مجهز طراحی شده. فاصله بین دستگاه ها می تونه تا ۱۰ سانتی متر باشد. ان اف سی روی باند فرکانسی ۱۳٫۵۶ مگاهرتز تنظیم شده و می تونه دیتا رو با سرعت بین ۱۰۶ تا ۴۲۴ کیلوبیت در ثانیه جابجا کند.

دستگاه‌های مبتنی بر این فناوری حداقل در مسافت‌های نزدیک، به صورت القایی به یکدیگر متصل می‌شوند. این یعنی دستگاه به اصطلاح «خواننده» با عبور جریان الکتریکی از یک سیم‌پیچ، میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند. زمانی که یک تگ (که آن هم سیم‌پیچ خود را دارد) به نزدیکی دستگاه می‌رسد، بدون هرگونه سیم یا تماس فیزیکی، میدان الکتریکی به صورت الکترومغناطیس به تگ راه پیدا می‌کند. بعد از سپری شدن این فرایند ابتدایی، داده‌های ذخیره شده روی تگ به صورت بی‌سیم به دستگاه اصلی منتقل می‌شود.

اِن‌اف‌سی و (RFID (Radio Frequency IDentification گاهی به جای یک دیگر به کار می روند. اما در حقیقت NFC نسخه جدید تری از RFID است. امواج RFID می توانند بُرد بیشتری داشته باشند. مثلا در هنگام عبور از عوارضی با استفاده از این تکنولوژی شماره دستگاه پردازنده خودکار عوارض شما خوانده می شود. در حالی که برد ارتباطی اِن‌اف‌سی به ۴ اینچ محدود شده. این موضوع اِن‌اف‌سی را برای کاربرد های حساس مانند موارد استفاده از کارت اعتباری و یا ورود به محل های امنیتی بسیار کارآمد می کند.

NFC امکان برقراری ارتباط دو طرفه را به وجود می آورد در حالیکه RFID یک تکنولوژی خواندن یک طرفه است. انتقال عکس و کانکت ها بین وسایل رایج تریت کاربرد اِن‌اف‌سی می باشد.

کدام دستگاه‌ها NFC دارند؟

NFC

نکسوس اس اولین گوشی اندرویدی است که در سال ۲۰۱۰ همراه با این فناوری معرفی شد. اپل هم در سال ۲۰۱۴ استفاده از آن را آغاز کرد و از آیفون ۶ به بعد این فناوری در تمام گوشی‌های این شرکت قرار دارد. علاوه بر این، بسیاری از ساعت‌ها و مچ‌بندهای هوشمند مانند اپل واچ و سری می بند از این قابلیت بهره می‌برند.

این روزها عمدتا گجت‌های پایین‌رده فاقد این فناوری هستند. البته اهمیت آن هم به بستگی به کشور موردنظر دارد. به عنوان مثال، شرکت‌هایی مانند شیائومی در برخی کشورها که این فناوری چندان استفاده نمی‌شود، سیم‌پیچ مربوط به NFC را از گجت‌ها حذف می‌کند.

با NFC چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

اِن‌اف‌سی بیشتر از هر چیزی با “کیف پول موبایل” در ارتباط است. ایده ای که تلفن هوشمند شما را جایگزین پول نقد و کارت های اعتباری‌تان خواهد کرد. بدین ترتیب با یک تپ بر روی موبایل می توانید پول خرید خود را پرداخت کنید. Google Wallet یا کیف پول گوگل یک مثال در این مورد است. شما می توانید اطلاعات کارتهای اعتباری خود را در گوگل والت ذخیره کنید و یک “کارت بانکی مجازی” دریافت کنید و با آن تمام خریدها و هزینه های خود را پرداخت کنید.

  • بلیط های مترو و اتوبوس و ژتون غذا در دانشگاه همگی نمونه هایی از کارت های مغناطیسی هستن که اساس کار NFC هست .
  •  با ان اف سی NFC گوشی شما تبدیل به کارت اعتباری میشه یعنی دیگه نیازی به حمل انواع کارت بانکی و مترو و اتوبوس نیست . از همون گوشی تون می تونید پول رو پرداخت کنید.
  •  با ان اف سی NFC می تونید بین دو تا گوشی که نزدیک به هم هستن فایل جابجا کنید . نمونه زندش اندروید بیم Android Beam هست.
  •  با ان اف سی NFC می تونید صدا رو از گوشی به یه اسپیکر بلوتوث منتقل کنید.
  •  با ان اف سی NFC می تونید درب منزل یا خودروی خودتون رو باز کنید.

 با استفاده از تگ ان اف سی می توانید گوشی خودتون رو کنترل کنید. یه تگ NFC رو جوری برنامه ریزی کنید که وقتی روی اون ضربه زدید ، وای فای گوشی رو روشن یا خاموش کنه ، صدای گوشی رو کم یا زیاد کنه ، روشنایی نمایشگر رو تنظیم کنه و … برنامه ریزی تگ با اپلیکیشن های مخصوصی انجام میشه.
 با ان اف سی NFC می تونید یخچال ، ماشین لباسشویی و بقیه لوازم خانگی مجهز به NFC رو کنترل کنید. مثلا تگ ان اف سی رو نزدیک ماشین لباسشویی بذارید و برنامه ریزی کنید تا فلان ساعت ماشین رو روشن یا خاموش کنه.
 استفاده از ان اف سی در تبلیغات شهری . مثلا یه پوستر تبلیغاتی می بینید که علامت NFC روش خورده ، با نزدیک کردن گوشی به اون پوستر مثلا نزدیکترین شعبه اون شرکت یا فروشگاه به شما اطلاع رسانی میشه.

NFC در برابر بلوتوث و UWB

یکی از مهم‌ترین نقاط قوت NFC این است که برای برقراری اتصال لازم نیست در ابتدا فرایند جفت شدن را انجام دهد و در کمتر از یک ثانیه اتصال برقرار می‌شود. اما گجت‌های بلوتوثی باید فرایند جفت شدن را پشت سر بگذارند و این کار به سرعت گجت‌های NFC انجام نمی‌شود.

با توجه به اینکه NFC مسافت بسیار کوتاه‌تری را پوشش می‌دهد، به همین خاطر انرژی به‌شدت کمتری نسبت به بلوتوث و UWB مصرف می‌کند. اکثر گوشی‌هایی که چیپ NFC دارند، این قابلیت را به صورت پیش‌فرض فعال کرده‌اند ولی در توصیه‌های مربوط به افزایش عمر باتری همواره غیرفعال کردن بلوتوث گوشی دیده می‌شود.

اگرچه برخی خودروها برای کنار گذاشتن کلید فیزیکی به بهره‌گیری از فناوری UWB روی آورده‌اند، اما مصرف انرژی این فناوری بسیار بالاتر از NFC است. به همین خاطر برخی از شرکت‌ها برای محکم‌کاری، مکانیسم مبتنی بر NFC را هم ارائه داده‌اند. در ضمن فناوری UWB گران‌تر است و در اکثر شرایط، دقتی که این فناوری ارائه می‌دهد چندان ضروری محسوب نمی‌شود.

تگ NFC چیست؟

تگ NFC یک مدار مجتمع کوچک محسوب می‌شود که از یک سیم‌پیچ مسی و مقداری فضای ذخیره سازی تشکیل شده است. از آنجایی که تگ منبع انرژی ندارد، برای خواندن یا نوشتن اطلاعات بر روی آن باید یک گجت NFC به تگ نزدیک شود. نزدیکی گجت NFC به تگ منجر به ایجاد میدان مغناطیسی می‌شود و انتقال داده را امکان‌پذیر می‌کند.

کدام مدل‌های آیفون و گوشی‌های اندرویدی از NFC بهره می‌برند؟

آیفون ۶ و مدل‌های بعد از آن مبتنی بر این فناوری هستند. در بین گوشی‌های اندرویدی هم بیشتر مدل‌های میان‌رده و پرچم‌دار از چنین قابلیتی بهره می‌برند. در این زمینه می‌توانید به مشخصات گوشی موردنظر نگاهی بیندازید تا از این بابت مطمئن شوید.

آیا گوشی من از NFC بهره می‌برد؟

به غیر از آیفون‌های عرضه شده طی ۶ سال گذشته، در گوشی اندرویدی به بخش تنظیمات سر بزنید و در بخش‌های Connected Devices یا Network and Sharing به دنبال گزینه‌ی NFC بگردید.

چگونه ‌NFC را در آیفون فعال و غیرفعال کنم؟

در آیفون این مشخصه همواره فعال است و امکان غیرفعال کردن آن وجود ندارد. با توجه به مصرف انرژی بسیار کم این مشخصه، فعال بودن آن عملا هیچ تأثیری بر باتری ندارد.

چگونه ‌NFC را در گوشی اندرویدی فعال یا غیرفعال کنم؟

به بخش تنظیمات سر بزنید و راهی قسمت‌های Connected Devices یا Network and Sharing شوید تا بتوانید گزینه‌ی NFC‌ را پیدا کنید. همچنین می‌توانید عبارت ‌NFC را در بخش جست‌وجوی منوی تنظیمات تایپ کنید.

نکات ریز اما هم در مورد NFC:

تکنولوژی NFC قدرت شناسایی اطلاعات رو نداره یعنی اطلاعات رو تجزیه و تحلیل نمیکنه و این کار باید توسط اپلیکیشن یا سیستم عامل انجام بشه.
برای ارسال و دریافت اطلاعات از طریق NFC ، هر دو دستگاه باید به این تکنولوژی مجهز باشند.
امواج NFC برای بدن ضرر ندارن یا انقدر کمه که قابل صرفنظر کردنه . چون هم بورد کمی داره هم سیگنال ضعیفی.
از ان اف سی در ایران هم استفاده میشه و شرکت های مختلفی دارن روی این مسئله کار میکنند.

دیدگاهتان را بنویسید